Подручје за управљање ресурсима комплекса "Универзитетски град" у Бањалуци; 2012.

ПДФШтампаЕл. пошта

Назив пројекта

Подручје за управљање ресурсима "Универзитетски град" у Бањалуци

Врста документа                   
Елаборат
Година израде 2012.
Акт о заштити                      
Рјешење о заштити Подручја за управљање ресурсима "Универзитетски град"(СГ РС бр.53/12, 11. јун 2012.)"

 

Елаборат за заштиту подручја комплекса Универзитетски град у Бањалуци, као подручја за управљање ресурсима  „Универзитетски град“ завршен је почетком 2012. године.

Комплекс Универзитетски град представља створену вриједност. Настао је као аустроугарска касарна у ширем центру Бањалуке. Пројектован је у мјешовитом стилу, комбиновањем пејзажног израза са мањим учешћем геометријског стила. Представља најзначајнији парковски простор у Бањалуци. Елаборатом је предлoжена заштита у сврху очувања дендрофонда, орнитофауне, објеката културно-историјског насљеђа, успостављања ботаничке баште и арборетума и обављања научних и наставних активности. Подручје за управљање ресурсима „Универзитетски град“ налази се на подручју мјесне заједнице „Борик“ у Бањалуци са површином од 273 817 m2.

aleja_platana grupa_stabala_mocvarnog_taksodijumapapirasta_brezazgrada_Tereza

Као најзначајнија вриједност издваја се дрворед платана дужине 270 метара који се састоји од 99 стабала. За споменике природе, унутар заштићеног подручја издвојени 4 жута бора, 2 пољска јасена, група стабала мочварног таксодијума, папираста бреза, јапанска софора, храст лужњак, хималајски боровац, нуткански пачемпрес и стабло трешње а као значајна цјелина издваја се двориште III павиљона Студентског центра „Никола Тесла“. Орнитолошким истраживањима је забиљежено 55 врста птица. Унутар заштићеног подручја постоје и 2 објекта који посједују културно-историјске вриједности. То су зграда Ректората и зграда „Тереза“, оба из аустроугарског периода.

univer_grad
aleja_platana

amblemvel

 

 

e-kultura1

finansiranje

informacije